Gastropediatrics.gr Logo

 

Άρθρα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Θεραπευτική αντιμετώπιση Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Δυσκολίες σίτισης

Αλλεργία στο γάλα

Δυσκοιλιότητα στην παιδική ηλικία

Τροφικές αλλεργίες με εκδηλώσεις από το πεπτικό

Χρόνια κοιλιακά άλγη

Χρόνια διάρροια

Κοιλιοκάκη: ένα συχνό "άγνωστο" νόσημα

Το παιδί που δεν παίρνει βάρος

Θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου στα παιδιά

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Αιμορραγία από το ορθό

Παγκρεατίτιδες

Διατροφή βρέφους

Διατροφή παιδιού

Ειδικά γάλατα

Λειτουργικά προβλήματα ανώτερου πεπτικού στα παιδιά: ΓΟΠ, αεροφαγία, μηρυκασμός, γαστροπάρεση



Θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου στα παιδιά

Θεραπεία_φλεγμονωδών_παθήσεων_εντέρου_ΙΦΝΕ

Τα παιδιά με ΙΦΝΕ είναι ιατρικά πολύπλοκοι ασθενείς και απαιτούν αντιμετώπιση από έμπειρη ομάδα λειτουργών υγείας με στόχο την παροχή της «ιδανικής» κατά περίπτωση θεραπείας. Η επιλογή των φαρμάκων, η διαιτητική παρέμβαση, η ψυχολογική υποστήριξη και η χειρουργική αντιμετώπιση (ήταν είναι απαραίτητη) θα πρέπει να συνδυάζονται ώστε να επιτυγχάνεται η ύφεση και η διατήρηση της, η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών της νόσου και των παρενεργειών των φαρμάκων με στόχο την εξασφάλιση υγιούς ανάπτυξης.
Τα αρχικά φάρμακα στην επίτευξη ύφεσης στην ελκώδη κολίτιδα είναι τα αμινοσαλυκιλικά (για ήπια νόσο), κορτικοστεροειδή (για μεσαίας βαρύτητα νόσο) και κυκλοσπορίνη (για βαρειά νόσο). Αν ο ασθενής ανταποκριθεί και μπεί σε ύφεση, ακολουθεί θεραπεία συνήρησης με αμινοσαλυκιλικά, μερκαπτοπουρίνη και αζαθειοπρίνη. Η κολεκτομή και η δημιουργία ειλεοορθικής αναστόμωσης (J pouch) αποτελεί θεραπεία της ανθεκτικής ελκώδους κολίτιδας και στις περισσότερες περιπτώσεις βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο ζωής των ασθενών. Βέβαια σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζυγίζονται οι κίνδυνοι πού σχετίζονται με τις αυξανόμενη χρήση ανοσοκατασταλτικών με την επιθυμία του ασθενούς να διατηρήσει το παχύ έντερο και να αποφύγει μια προσωρινή ή δυνητικά μόνιμη ειλεοστομία.
Η φαρμακευτική θεραπεία της νόσου Crohn είναι πιο πολύπλοκη και εξαρτάται από την εντόπιση της νόσου (γαστροδωδεκαδακτυλική, λεπτό έντερο, παχύ έντερο), καθώς και τη μορφή της νόσου (φλεγμονή βλεννογόνου, στένωση, διάτρηση, συρίγγια). Η θεραπεία εφόδου για τη νόσο Crohn συνήθως περιλαμβάνει αμινοσαλυκιλικά και αντιβιοτικά (για ήπια βλεννογονική νόσο) , διαιτητική θεραπεία (πολυμερική ή στοιχειακή δίαιτα), κορτικοστεροειδή (για μέσης βαρύτητας νόσο), και infliximab (για ανθεκτική στην κορτιζόνη ή νόσο με συρίγγια). Τα αμινοσαλυκιλικά, η μερκαπτοπουρίνη, η αζαθειοπρίνη, η μεθοτρεξάτη και ο infliximab μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν θεραπείες συντήρησης. Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου Crohn δεν είναι θεραπευτική και για αυτό περιορίζεται μόνο για ασθενείς με επίμονη νόσο και περιοριζόμενη σε μικρό τμήμα του εντέρου (τελικός ειλεός, τυφλό) ή για την αντιμετώπιση επιπλοκών της νόσου όπως στένωση ή απόστημα. Όταν το χειρουργείο είναι απαραίτητο η συνέχιση της θεραπείας μετεγχειρητικά θα βοηθήσει στην έλευση υποτροπής.
Παιδιά με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn είναι σε αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών (φυλλικού οξέος, σιδήρου, βιταμίνης D) και απαιτούν συχνή παρακολούθηση.

 

Καφρίτσα Παναγιώτα
Παιδογαστρεντερολόγος

 

 

www.tospitakimas.gr www.tospitakimas.gr
Καφρίτσα Παναγιώτα Η ιστοσελίδα μου: Παιδίατρος - Παιδογαστρεντερολόγος Παιδογαστρεντερολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρείο Φανερένης 5 & Αγαμέμνονος 13 Χολαργός, Αθήνα 15561
210-6544280, 6932248298, 6980493505 kafritsa@gastropediatrics.gr