Gastropediatrics.gr Logo

 

Άρθρα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Θεραπευτική αντιμετώπιση Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Δυσκολίες σίτισης

Αλλεργία στο γάλα

Δυσκοιλιότητα στην παιδική ηλικία

Τροφικές αλλεργίες με εκδηλώσεις από το πεπτικό

Χρόνια κοιλιακά άλγη

Χρόνια διάρροια

Κοιλιοκάκη: ένα συχνό "άγνωστο" νόσημα

Το παιδί που δεν παίρνει βάρος

Θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου στα παιδιά

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Αιμορραγία από το ορθό

Παγκρεατίτιδες

Διατροφή βρέφους

Διατροφή παιδιού

Ειδικά γάλατα

Λειτουργικά προβλήματα ανώτερου πεπτικού στα παιδιά: ΓΟΠ, αεροφαγία, μηρυκασμός, γαστροπάρεση



Αιμορραγία από το ορθό

Αιμορραγία_από_το_ορθό

Η αιμορραγία από το ορθό αποτελεί συχνό πρόβλημα στην παιδιατρική πράξη. Η παρουσία αίματος πάντοτε φοβίζει τους γονείς και ιατρούς, αλλά τις περισσότερες φορές είναι κάτι αντιμετωπίσημο. Η συχνότητα από μελέτες αναφέρεται σε 0.3% των ανά έτος επισκέψεων στα επείγοντα παιδιατρικού τμήματος. Μόνο το 4% των παιδιών αυτών είχαν σοβαρό για την υγεία τους πρόβλημα.

Η παρουσία αίματος στα κόπρανα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέλαινα, αιματοχεσία ή λανθάνουσα αιμορραγία. Η μέλαινα χαρακτηρίζεται σαν «μαύρη, σαν πίσσα» κένωση με χαρακτηριστική οσμή. Περιέχει αίμα που υπήρχε στο γαστρεντερικό σωλήνα αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να αποδομηθεί η αιμοσφαιρίνη από την εντερική χλωρίδα. Συνήθως η μέλαινα κένωση προκαλείται από αιμορραγία κοντά στην ειλεοτυφλική βαλβίδα και συνήθως πριν τον σύνδεσμο του Treitz. Σαν αιματοχεσία περιγράφεται η αποβολή ζωηρού κόκκινου αίματος από το ορθό και προέρχεται συνήθως από το παχύ έντερο αν και μαζική αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό μπορεί να προβάλλει με παρόμοιο τρόπο. Λέγοντας λανθάνουσα αιμορραγία εννοούμε την παρουσία αίματος στα κόπρανα μη ορατή με γυμνό οφθαλμό.

Στη διερεύνηση της αιμορραγίας από το ορθό αρχικά πρέπει να απαντηθούν 2 ερωτήματα: 1) Είναι ο ασθενής αιμοδυναμικά σταθερός ; και 2) είναι πράγματι αίμα στα κόπρανα , αφού πράγματι διάφορα φάρμακα ή τροφές μπορεί να μιμηθούν την παρουσία αίματος. Το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση του παιδιού με την επισκόπηση της πρωκτικής περιοχής και πάντοτε η δακτυλική εξέταση αποτελούν το πιο σημαντικό τμήμα της διερεύνησης.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ποικίλουν και τα αίτια της αιμορραγίας από το ορθό. Νεκρωτική εντεροκολίτιδα, νόσος Hirschsprung , διπλασιασμός του εντέρου, εγκολεασμός και αγγειακές δυσπλασίες μπορεί να παρουσιαστούν με αιμορραγία από το ορθό στη νεογνική –βρεφική ηλικία, οι συχνότερες αιτίες είναι όμως είναι η ραγάδα δακτυλίου και η αλλεργική κολίτιδα. Στα μεγαλύτερα παιδιά η λοιμώδης γαστρεντερίτιδα, η ραγάδα δακτυλίου και ο εγκολεασμός είναι πιθανά αίτια. Η μεκέλλειος απόφυση και οι νεανικοί πολύποδες μπορεί να προβάλλουν με ανώδυνη αιμορραγία από το ορθό . Η μεκέλλειος απόφυση είναι υπόλλειμα του ομφαλομεσεντέριου πόρου και υπάρχει στο 2% του γενικού πληθυσμού. Οι νεανικοί πολύποδες είναι φλεγμονώδη μη νεοπλασματικά μορφώματα που υπάρχουν κυρίως στο ορθοσιγμοειδές έντερο παιδιών σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου αποτελούν σημαντικά αίτια αιμορραγίας από το ορθό ενώ αγγειίτιδες ή κολίτιδα από κλωστηρίδιο difficile αποτελούν πιο σπάνια αίτια.

Στην εργαστηριακή διερεύνηση της αιμορραγίας από το ορθό ακτινολογικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα κοιλίας, η διάβαση πεπτικού, το σπινθηρογράφημα με Tc99m, η αρτηριογραφία καθώς και οι ενδοσκοπικές τεχνικές ( γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, εντεροσκόπηση με κάψουλα ) βοηθούν πάντοτε συμπληρωματικά και κατά περίπτωση στη διερεύνηση της αιμορραγίας από το ορθό.

 

Καφρίτσα Παναγιώτα
Παιδογαστρεντερολόγος

 

 

www.tospitakimas.gr www.tospitakimas.gr
Καφρίτσα Παναγιώτα Η ιστοσελίδα μου: Παιδίατρος - Παιδογαστρεντερολόγος Παιδογαστρεντερολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρείο Φανερωμένης 5 & Αγαμέμνονος 13 Χολαργός, Αθήνα 15561
210-6544280, 6932248298, 6980493505 kafritsa@gastropediatrics.gr